« од 4 »

17.07.2018. године, Ивањица

У оквиру Дражиних дана у Ивањици, испред његове родне куће, одржан је централни парастос у организацији Савеза Равногорских покрета на челу са председником Предрагом Богићевићем. Парастос су служили свештеници Цркве у Ивањици.

Ђенерал Драгољуб Дража Михаиловић рођен је 26.априла 1893. године у Ивањици. Један је од најодликованијих српских официра. Учесник четири рата, први герилац поробљене Европе, борац против две најмонструозније идеологије које су икада постојале – нацизма и комунизма, бесмртни Чича!

Драгољуб Михаиловић – Чича Дража је био армијски генерал и начелник штаба Врховне команде Југословенске војске у Отаџбини, као и министар војске и морнарице Краљевине Југославије у влади академика Слободана Јовановића и влади др Божидара Пурића у току Другог светског рата.

Током Балканских и Првог светског рата Дража је био официр Српске војске у Краљевини Србији. После Априлског рата, Михаиловић је одбио да призна капитулацију југословенске војске и склонио се на Равну Гору, где је основао покрет отпора против окупатора.

Након Другог светског рата нове комунистичке власти су га ухапсиле, осудиле на смрт за колаборацију и ратне злочине и после стрељања сахраниле на тајном месту 17. јула 1946. године.

Михаиловић је један од најодликованијих официра у историји модерне српске државе, а последње одликовање му је доделио постхумно амерички председник Хари Труман марта 1948. године. Одликован је орденом Легије за заслуге првог степена због организовања и вођења веома важних снага отпора против непријатеља у окупираној Југославији, спасавању америчких авијатичара оборених над Југославијом, доприноса савезничкој ствари и помоћи у коначној победи Савезника у Другом светском рату.

С ВЕРОМ У БОГА,

ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ!