Osobena spasilačka akcija, u vojnoj istoriji upamćena kao operacija „Vazdušni most“, a šifrovana pod imenom „Halijard“, koja je skoro 60 godina čuvana u najstrožoj tajnosti, danas se smatra jednom od najvećih vojnih operacija. 

Pranjanska evakuacija
autor teksta

Sara Marinković | Demostat | Beograd30. Nov 2017 | U fokusu

Savezničke snage su tokom Drugog svetskog rata nebo nad Jugoslavijom koristile kao koridor za bombardovanje strateških ciljeva, pre svega naftnih postrojenja nemačkog Verhamta oko mesta Ploeštija u Rumuniji. Prema američkim istorijskim izvorima, do avgusta 1944. godine, oboreno je 350 savezničkih bombardera. Veliki broj pilota oboren od strane nacista, završava u selu Pranjani, u regionu koji drže četnici pod komandom generala Dragoljuba Draže Mihailovića. O američkim pilotima, koji su se zadesili na teritoriji koja je bila pod okupacijom nacističke Nemačke, starali su se ne samo četnici već i stanovnici sela Pranjani u blizini Gornjeg Milanovca.

Sam kraj Drugog svetskog rata (1944. godine), meštani takovskog kraja, u saradnji sa snagama generala Mihailovića, timom američke vojnoobaveštajne službe i savezničkim avijatičarima, izgradili su improvizovanu avionsku pistu na Galovića poljani. Izgradnju piste je predvodio poručnik američke obaveštajne službe Džordž Muslin, koji je među meštanima bio poznatiji kao „Đorđe Amerkinac“, a pomagao mu je kapetan Jugoslovenske vojske u otadžbini, Zvonko Vučković. Dugačka nešto manje od kilometar i širine oko 200 metra, Galovića poljana je morala biti poravnata i produžena, kako bi služila za sletanje transportnih aviona.

Operacija je tekla od 9. avgusta do 5. septembra 1944. godine, kada je u dnevnim i noćim letovima evakuisano više stotina savezničkih avijatičara. Sa Galovića poljane su uzletali saveznički avioni i prevozili pilote iz Jugoslavije u italijansku luku Bari. Bez podrške stanovništva, piloti, među kojima je bilo Amerikanaca, Kanađana i Britanaca ne samo da ne bi preživeli, već ne bi bili ni evakuisani. Operacija „Halijard“ se zato smatra jednom od najuspešnijih spasilačkih misija oborenih savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u okupiranoj Evropi tokom Drugog svetskog rata.

U znak zahvalnosti za napore uložene pri spasavanju savezničkih pilota, general Dragoljub Draža Mihailović je posthumano odlikovan ordenom Legije zaslužnih od strane američkog predsednika Harija Trumana, 29. marta 1948. godine. Legija zaslužnih je najveći orden koji Sjedinjene Američke Države dodeljuju strancima, a u obrazloženju za dodelu istog navodi se: „General Dragoljub Mihailović izvanredno se istakao kao glavni zapovednik jugoslovenskih oružanih snaga i docnije kao ministar vojni, organizujući i vodeći krupne snage otpora protiv neprijatelja koji je okupirao Jugoslaviju, od decembra 1941. do decembra 1944. godine. Zahvaljujući neustrašivim naporima njegovih trupa, mnogi američki avijatičari bili su spaseni i bezbedno vraćeni na savezničku stranu. General Mihailović i njegove snage, uprkos nedovoljnom snabdevanju i boreći se u izuzetno teškim uslovima, materijalno su doprineli savezničkoj borbi i bili svedoci u izvojevanju konačne savezničke pobede“. Orden je pod oznakom „strogo poverljivo“ okriven 1968. godine u arhivi Stejt departme

Kopredsedavajući srpskog kokusa u Predstavničkom domu američkog Kongresa, Ted Po, govoreći o godišnjici operacije „Halijard“ istakao je: „Tokom dugih, mračnih i žalosnih dana Drugog svetskog rata, Srbi i Amerikanci su uspeli u misiji koja je u tajnosti čuvana skoro 60 godina. Operacija Halijard postala je najveća operacija spasavanja američkih avijatičara u istoriji“. Prema njegovim rečima, misija ne bi bila uspešna bez hrabrosti srpskog naroda. „Godine 1944, kada su saveznici napredovali u evropsku tvrđavu, američki bombarderi sa sedištem u južnoj Italiji počeli su napade na nemačke vitalne isporuke nafte u Rumuniji. Petnaesta vazduhoplovna snaga pokrenula je skoro 20.000 aviona u Istočnu Evropu kako bi degradirale Hitlerovu ratnu mašinu. Da bi to uradili, morali su da lete preko Jugoslavije koja je okupirana nacistima. Srbi koji su se odupirali nemačkim snagama od 1941. godine, rizikovali su sopstvene živote kako bi spasili američke avijatičare i sakrili ih od nacista“, rekao je Po. Govoreći o evakuaciji, Ted Po je istakao: „Dana 10. avgusta, nenaoružani američki C-47,  leteći preko teritorije neprijatelja, sleteo je na improvizovanom aerodromu, koji su sagradili i zaštitili lokalni Srbi u blizini sela Pranjani. Više od 500 savezničkih avijatičara je tajno spaseno i prebačeno u Italiju“. Kongresmen Po smatra da se je nepohodno istaći da savez sa Srbijom i srpskim narodom datira još iz perioda Prvog svetskog rata. „Pre sto godina, Srbija se suprotstavila agresiji iz većeg austrijsko-mađarskog carstva i tome treba da se divimo. Srpska bobra protiv tiranije, stvorila je uslove da se Sjedinjene Američke Države uključe u Prvi svetski rat u Evropi i bore se za slobodu“, rekao je Po. On je pri stavu da je zajednička posvećenost slobodi i duh misije Halijard i dalje živi u bliskim vezama između Sjedinjenih Američkih Država i Srbije. „Kao i u oba svetska rata, Srbija i SAD se i dalje suočavaju sa zajedničkim pretnjama. I danas sarađujemo kako bismo sačuvali zajedinčku bezbednost. Srpski vojnici služe zajedno sa američkim snagama u borbi protiv terorizma u Avganistanu, a Srbija je partner u sprečavanju širenja terorizma u Srbiji i Evropi“, navodi Po. Na kraju svog govora, Ted Po je naglasio: „Sa našim zajedničkim događajima u operaciji Halijard, našoj kombinovanoj istoriji i našoj borbi za slobodu, američki narod je zauvek zahvalan Srbima koji su pritekli u spasavanje Amerikanaca tokom mračnih dana Drugog svetskog rata“.

Operaciju „Vazdušni most“ hrabro su izvele antifašističke snage otpora, a pripadnici Vazduhoplovnih snaga SAD, po povratku u otadžbinu, posvedočili su o požrtvovanosti lokalnih srpskih seljana, koji su ih hranili i štitili, u nekim slučajevima i do šest meseci. Snažne prijateljske veze i zajedničke borbe tokom dva svetska rata, služe kao potencijal za novu saradnju i razvoj dubljih partnerskih odnosa između Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, koji su upravo zasnovani na pozitivnim primerima iz prošlosti.